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Dear Ken:

You asked whether watershed councils were subject to the Oregon Public Meetings
Law. As noted below, the answer will depend upon the circumstances of a particular
watershed council. But as a general matter, it is unlikely that a watershed council would be
covered by that Law.

The Public Meetings Law applies only to meetings of the "governing body of a public
body." ORS 192.630(1). A "public body" is any state or local government board,
commission, council, bureau, committee, subcommittee or advisory group thereof created by
or pursuant to the state constitution, a statute, administrative rule, order, intergovernmental
agreement, bylaw or other official act. ORS 192.610(4). If an entity is subject to the Public
Meetings Law, then as a general rule the meetings of its governing body must be open to the
public.

Watershed councils are part of a new generation of public-private partnerships that do
not fit easily into traditional legal definitions. Nothing in state law specifies how watershed
councils are to be formed. ORS 541.350(7) merely describes a watershed council as a
"voluntary local organization designated by a local government group convened by a county
governing body ... ." This extremely general definition allows for many possible scenarios
under which a watershed council may be "designated” by a local government group. You
have informed me that current watershed councils vary in composition, although most include
representatives of both the public (state, local and federal) and private sectors. Because it is
not unusual for state and local officials to serve on the governing bodies of private
organizations, the presence of state and local officials on a watershed council does not by
itself subject the council to the Public Meetings Law.
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Moreover, a private body does not become subject to the Public Meetings Law
merely because it receives public funds, contracts with governmental bodies or performs
public services. In the context of the Oregon Public Records Law, which also applies only
to "public bodies," the Oregon Supreme Court has developed six factors for determining
whether a private entity is the "functional equivalent" of a public body for the purpose of that
law. Marks v. McKenzie High School Fact-Finding Team, 319 Or 451 (1994). A court
probably would use those factors to determine whether a private body is covered by the
Public Meetings Law. No one factor drives the conclusion; rather, they are to be analyzed
together. A quick look at those factors suggests that it is unlikely that a watershed council
would be considered the functional equivalent of a public body:

(1) The entity’s origin: Was it created by government or was it created
independently? As noted above, Oregon law says little about the creation
of watershed councils, other than to say that they are "voluntary local
organization[s] designated by a local government group convened by a
county governing body ... ." ORS 541.350(7). This does not necessarily
mean that such a council must be "created" by government; rather, it
could include situations in which government acknowledged a council
created outside the auspices of government.

(2) The nature of the functions assigned and performed by the entity — are the
functions traditionally performed by government or are they commonly
performed by a private entity? Chapter 541 does not really "assign" duties
to watershed councils. Instead, it describes watershed councils as entities
that "address the goal of sustaining natural resource and watershed
protection and enhancement within a watershed" (ORS 541.350(7)) and

« authorizes GWEB to "grant funds for the support of watershed councils in
assessing watershed conditions, developing action plans, implementing
projects and monitoring results and for the implementation of watershed
enhancement ... ." (ORS 541.370(1)(e).)  Obviously, these are very
general descriptions of the functions watershed councils are expected to
perform. Thus, it is difficult to make a definite call concerning this
factor. Those general descriptions would encompass a wide range of
activities, some of which are traditionally performed by government and
others which are commonly performed by private entities.

(3) The scope of the authority granted to and exercised by the entity — does it
have authority to make binding decisions for the government? State statute
does not grant any authority to watershed councils. Therefore, watershed
councils have no authority to make binding decisions on behalf of state
government entities. It is theoretically possible that a local government
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group could give a watershed council some authority when it "designates"
the council.

(4) The nature and level of governmental financial and non-financial support.
This may vary, but can include GWEB grants. However, watershed
councils may also receive funding from various non-governmental sources.

(5) The scope of governmental control over the entity. Statute does not
authorize governmental control over watershed councils. Theoretically, a
local government group could impose some kind of governmental control
over a council as part of its "designation" of the council, but this is not
likely. It is more likely that a watershed council will operate as a
collaborative partnership of state, local and federal governments and
various non-governmental entities, subject to no entity’s "control."

(6) The status of the entity’s officers and employees — are they public
employees? This will depend upon the setup of each particular watershed
council. Generally, statute imposes no requirements concerning watershed
council officers and employees. Presumably, watershed council officers
will come from a variety of governmental and nongovernmental entities.
Because of the collaborative nature of watershed councils, they may not
have "employees" per se.

Accordingly, I conclude that it is unlikely that a watershed council would be legally
required to comply with the Oregon Public Meetings Law. However, a watershed council
may voluntarily choose to impose upon itself open meetings requirements similar to those
under the Public Meetings Law. Of course, even if a council were to impose such
requirements voluntarily, the Public Meetings Law (and its legal remedies for
noncompliance) still would not apply unless the factors described above were satisfied.

I trust that this satisfies your concerns. Should you have additional questions, please
do not hesitate to contact me.

Sincerely,

William R. Cook
Assistant Attorney General

Natural Resources Section
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